top of page

תערוכה זו היא שיאו של תהליך בו התמודדו חברי מועדון "פיקסל" עם נושא צילום הפורטרט.

לאורך השנה צולמו תמונות דיוקן, כאשר חלק מההתנסות היה להתבונן מעבר להגדרה הקלאסית של הנושא.

הצלמים חקרו בצילומיהם את הזוויות והגישות השונות לצילום הדיוקן, ונתנו לנושא פרשנות משלהם.

לאורך התהליך קיבלו חברי הקבוצה מטלות שונות ומאתגרות וביצעו אותן כל אחד בדרכו ובשפתו הצילומית.

דימויים המאפיינים אדם ללא נוכחותו בפריים, מבט אחורי או צידי, סימבוליזם ועוד, נוכחים בתצלומים ומאפשרים לצופה להכנס לעולם של המצלמים, של המצולמים ושל הקשר שנוצר ביניהם תוך כדי מעשה הצילום.

27 משתתפים, 27 מבטים וסגנונות שונים העוסקים באותו נושא ויוצרים מפה עשירה ומרתקת המספרת על סוגי מבט, קונספט אישי וקבוצתי, יכולות לשיתוף ולהבעה ועולמות תוכן אישיים וקולקטיביים.

 

נעמי לשם

2017

"הפורטרט אינו נוצר במצלמה אלא בכל אחד מצדדיה"  - אדוארד שטייכן

ציטוט זה של אדוארד שטייכן יכול לאפשר נקודת מבט מאתגרת על הצילומים שמציגים חברי המועדון.  בכל הצילומים נכרת השפעה הדדית, במידה רבה או מועטה, בין הצלם לבין מושא הצילום. האופן שבו המצולם מוצג ונחשף נקבע ע"י אופי הקשר בין הצלם למצולם. הקשר הזה, בין מי שנמצא מאחורי המצלמה למי שנמצא מול העדשה, טוען את הרובד הרגשי של הצילום ומעביר מסרים ותחושות שהן מעבר לרובד האינפורמטיבי. הצילומים שבתערוכה עוסקים במגוון רבדים והקשרים – אישי אינטימי,  חברתי, פוליטי, תרבותי.  צילומים של בני משפחה מאפשרים הצצה אל מערך רגשות טעון ומלא ניואנסים ועומק, בשעה שצילום של אנשים אקראיים ברחוב מאפשר הגדרה תיאור של תופעות חברתיות תרבותיות באמצעות פורטרטים של אנשים מייצגים.

חברי מועדון פיקסל מזמינים לתערוכה, שמציעה מבט מקיף, מגוון ומעמיק בהקשר של נושא צילומי אחד – הפורטרט. 27 מבחרי המועדון מציעים פרשנות אישית וייחודית למשמעות של צילום הפורטרט, כל אחד בדרכו.

מועדון הצילום "פיקסל" פועל בעיר מודיעין כבר יותר מעשור ומהווה אכסניה לצלמים המעוניינים לפעול באופן רציף במסגרת תומכת ומקדמת. הפעילות השנתית מאפשרת היכרות עם גוונים ותחומים שונים של צילום בעזרת מפגשים והרצאות של צלמים אורחים, והעמקה וחקירה של נושאים וסוגיות בצילום באמצעות סדנאות עומק עם מנחים מהשורה הראשונה של הצילום בארץ.

התערוכה המוצגת היא תוצאה של סדנא כזאת שהנחתה נעמי לשם.



 

הצילומים המוצגים בתערוכה עוסקים בקשת רחבה של הקשרים ונושאים.  
יש את אלה שבחרו להציג ולחשוף בעבודותיהם את הפן הפרטי האישי מאוד - שרה גולד, ליאב ונה, יעקוב הרלינג, אביבה מוצרי, זהבית קריב-ענבל, יגאל דוד חכמון, שוש שביט.
יש שבחרו לבדוק בעזרת הפורטרט תופעות ונושאים ציבוריים חברתיים – עמוס גפני, יובל בן מנחם,  סימה עדס, נורה טרסיק, יוסי חמו, אורי גרונדלנד, ירון קולר, גדעון שטרית, בני צבירן, אליו נודלמן.  
אחרים בחרו לספר סיפור אישי או קבוצתי שבו הפורטרט מהווה את האמצעי שבעזרתו המידע והחוויה מועברים – איתמר גלזר, אדם רובינשטיין, אלי כהן,גיל שחם, גלעד פוני, יואל סלפק, יעקוב סופר, מוטי בלימן, ריקרדו סקלי, רפי בורנשטיין.
החוויה המועברת בצילום משותפת לכולם – למצולם, לצלם ולצופה – כמו בצילום של יואל סלפק או בצילומים של זהבית קריב-ענבל.
החוויה והמסר מועברים בצילום של אנשים קרובים ומוכרים –איתמר גלזר, ירון קולר, יגאל דוד חכמון - וגם בצילומי רחוב של מצולמים מזדמנים ומקריים –נורה טרסיק, יובל בו מנחם, עמוס גפני-  שלעיתים משמשים רק כאוביקט להעברת המסר של הצלם.
יש שבחרו לצלם צילום מבוים – אליו נודלמן, גיל שחם, בני צבירן - פרקטיקה צילומית שמאפשרת שליטה מלאה על כל מרכיבי ושלבי הצילום. מולם בחרו אחרים בצילום מזדמן ומקרי, שהספונטניות והאותנטיות טוענים אותו הילה "מציאותית"  – יוסי חמו, גדעון שטרית, אורי גרונדלנד.

"הזמנה לפורטרט" – התערוכה, היא הזמנה לבדיקה ולעיון במהות של צילום פורטרט, וביכולתו של הצלם לנצל אותה למטרותיו.

 

דורון אדר

קיץ 2017

bottom of page